Scheidingsmediation
Is scheidingsmediation ook iets voor ons?
Het scheidingstraject
Een scheiding kan een complexe kwestie zijn. Het beschikken over de juiste informatie tijdens dit proces is zeer cruciaal. Niet alleen voor nu maar ook voor in de toekomst. Mediation betekent samen in gesprek gaan. Emoties worden benoemd en vraagstukken worden besproken en inzichtelijk gemaakt, waardoor er rust en duidelijkheid voor beide partijen wordt gecreëerd. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is uit elkaar gaan een gezinsaangelegenheid. Naast de emotie die scheiden met zich meebrengt, zijn er ook fiscale en juridische aspecten die besproken moeten worden. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden voordat de scheiding daadwerkelijk een feit is.
Kinderen in het spel
Een relatie staat of valt met communicatie. Dat geldt ook voor de relatie tussen de ouders, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Zonder communicatie is er geen overleg en zonder overleg kun je niet samen 'ouderen', ouderen doe je samen. Er is een verschil tussen de band als 'ex' en als 'ouder'. Je hoeft elkaar niet meer te accepteren als partner, maar wel te accepteren als de andere ouder van jullie kinderen. Denk bij elke beslissing die je wil nemen: wat is het beste voor de kinderen? Het vergt veel oefening en geduld om bij die beslissingen die vraag weer te stellen. En vraag jezelf af waarover jullie écht over moeten communiceren en wat je bij de ander kan laten. Dat scheelt vaak een hoop frustratie. Je kunt alleen jezelf veranderen en als het je in de relatie niet gelukt is om je ex-partner te veranderen, lukt het je (vaak) al helemaal niet als je niet meer samen bent. Het advies hierin is dan ook om te stoppen met dat te proberen. Uiteindelijk zullen jullie kinderen (op termijn) er veel baat bij hebben.
Het ouderschapsplan
Na de scheiding blijf je beiden verantwoordelijk voor de zorg en de opvoeding van je kinderen. Als ouders ben je daarom wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het is belangrijk om - zover het kan - de kinderen hierbij te betrekken. In het ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. De zorgregeling of omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Ouders die samen ouderlijk gezag hebben, spreken een zorgregeling af. Hierin staan afspraken over hoe ouders de zorg en opvoeding verdelen. Als één ouder gezag heeft, spreken de ouders een omgangsregeling af. De ouder zonder gezag mag de kinderen blijven zien. Maar die ouder is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van de kinderen.
Wat kan ik verwachten tijdens het mediationtraject
Bij scheidingsmediation draait het niet om winnen of verliezen. Of om de vraag wie er gelijk heeft. Integendeel, het gaat juist om het samen op zoek gaan naar duurzame oplossingen die stand houden. Als er kinderen in het spel zijn dan is het belangrijk om daar voldoende aandacht aan te besteden en in hun belang te denken. De mediator begeleidt jullie het gehele traject en is er voor jullie beiden en denkt daarbij ook tegelijkertijd in het belang van de kinderen.
Het stappenplan van scheiden
Om het proces inzichtelijk te maken, werkt Cascade Mediation met een eenvoudig 3 stappenplan. Door dit stappenplan aan te houden krijg je overzicht en houvast en hebben jullie altijd duidelijkheid over welke beslissingen er gemaakt moeten worden. Het stappenplan wordt na de eerste kennismaking op maat voor jullie gemaakt. De 3 stappen uit het stappenplan zijn:
Stap 1. Het intakegesprek (vrijblijvend en kosteloos)
Tijdens het intakegesprek maken wij kennis met elkaar en worden de verwachtingen van- en naar elkaar besproken. De mediator inventariseert samen met jullie wat de situatie is. Hij neemt jullie verder mee in hoe het mediationtraject eruitziet, bespreekt de mogelijke duur van het mediationtraject en wordt het kostenplaatje toegelicht.
Stap 2. De inhoudelijke sessies
Tijdens de mediation krijgen jullie alle ruimte om jouw kant van het verhaal te vertellen. De belangen en standpunten van jullie beiden worden helder op een rij gezet. Er wordt gezocht naar oplossingen waar jullie allebei zich in kunnen vinden en er wordt stilgestaan bij de verschillende soorten emoties die ontstaan bij een relatiebreuk. De verschillen tussen samenwonen met een samenlevingscontract, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn groot. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten aan jouw partner. Tijdens de sessies gaan we het verder hebben over alle zaken die geregeld moeten worden en die voor jullie scheiding belangrijk zijn zoals de kinderen, huisvesting, alimentatie(s), pensioenen en verzekeringen en de financiële verdeling van bezittingen en vermogen.
Als er kinderen in het spel zijn dan bespreken we de zorgverdeling voor jullie kinderen en allerlei andere praktische zaken die hierbij komen kijken. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan die de mediator opstelt. Voor de kinder- en/of partneralimentatie worden er berekeningen gemaakt door de mediator die met jullie worden doorgenomen. Daarnaast wordt er verder gesproken over de verdeling van het vermogen en pensioen. De mediator neemt de tijd hiervoor en legt alles zo helder mogelijk uit. Alle gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of een beëindigingsovereenkomst (bij een geregistreerd partnerschap).
Wanneer jullie een samenlevingscontract hebben, staat hierin doorgaans vermeld welke afspraken jullie hebben gemaakt over diverse verdelingen en hoe de overeenkomst beëindigd kan worden. U heeft over het algemeen hierna ook geen rechten en plichten meer naar elkaar, tenzij anders is afgesproken in het samenlevingscontract. De gemaakte afspraken kunnen tijdens de mediation indien gewenst vastgelegd worden in een beëindigingsovereenkomst.
Stap 3. De juridische afwikkeling
Huwelijk of geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen
Als jullie akkoord gaan met de gemaakte afspraken dan wordt de echtscheiding door een advocaat waar Cascade Mediation mee samenwerkt, ingediend bij de rechtbank. Het echtscheidingsconvenant (en het ouderschapsplan) zijn onderdeel van dit verzoekschrift. Na gemiddeld 10 tot 12 weken wordt de beschikking door de rechtbank uitgegeven en wordt de echtscheiding ingeschreven bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Pas als de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand dan zijn jullie officieel gescheiden.
Geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen
Wanneer jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen en er zijn geen minderjarige kinderen in het spel, dan kunnen jullie het partnerschap zonder tussenkomst van een rechter ontbinden. Jullie dienen het uiteraard wel eens met elkaar te zijn. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. De advocaat of notaris waar Cascade Mediation mee samenwerkt stuurt de uitkomst naar de burgerlijke stand waar het partnerschap is geregistreerd voor inschrijving. De afwikkeling gebeurt meestal binnen 12 weken.
Samenlevingscontract met- of zonder minderjarige kinderen
In de meeste samenlevingscontracten wordt bepaald dat de samenlevingscontract per brief opgezegd kan worden, waarin wordt opgenomen per welke datum het contract beëindigd moet worden. Hiervoor hoeft u niet naar de rechtbank en is geen tussenkomst van een advocaat nodig. Eventuele afspraken kunnen in een beëindigingsovereenkomst worden vastgelegd.
Ondanks dat er geen huwelijk of een geregistreerd partnerschap is, maar jullie wel minderjarige kinderen hebben, dan zijn de ouders ook hierin verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
Wanneer mediation niet slaagt
Bij deze vorm van mediation is het doel dat beide partijen er op een duurzame, snelle en zo goedkoop mogelijke manier scheiden/uit elkaar gaan. Vrijwilligheid, bereidwilligheid en inspanningsverplichting zijn voor beide partijen zeer belangrijke elementen tijdens het mediationtraject.
Helaas komt het in de praktijk wel eens voor dat tijdens de mediation blijkt dat er, ondanks de inspanningsverplichting van beide partijen, te veel verschillen zijn en andere verwachtingen van elkaar, met als gevolg dat partijen en onderling niet samen uitkomen. Cascade Mediation vindt het belangrijk om hier transparant over te zijn en dit bespreekbaar te maken. Het alternatief is om dan een advocaat in te schakelen om de scheiding alsnog rond te krijgen.
Wil je meer weten over wat Cascade Mediation voor jullie kan betekenen met betrekking tot jullie scheiding? Neem gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel naar 085 212 97 40.
Het scheidingstraject
Een scheiding kan een complexe kwestie zijn. Het beschikken over de juiste informatie tijdens dit proces is zeer cruciaal. Niet alleen voor nu maar ook voor in de toekomst. Mediation betekent samen in gesprek gaan. Emoties worden benoemd en vraagstukken worden besproken en inzichtelijk gemaakt, waardoor er rust en duidelijkheid voor beide partijen wordt gecreëerd. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is uit elkaar gaan een gezinsaangelegenheid. Naast de emotie die scheiden met zich meebrengt, zijn er ook fiscale en juridische aspecten die besproken moeten worden. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden voordat de scheiding daadwerkelijk een feit is.
Kinderen in het spel
Een relatie staat of valt met communicatie. Dat geldt ook voor de relatie tussen de ouders, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Zonder communicatie is er geen overleg en zonder overleg kun je niet samen 'ouderen', ouderen doe je samen. Er is een verschil tussen de band als 'ex' en als 'ouder'. Je hoeft elkaar niet meer te accepteren als partner, maar wel te accepteren als de andere ouder van jullie kinderen. Denk bij elke beslissing die je wil nemen: wat is het beste voor de kinderen? Het vergt veel oefening en geduld om bij die beslissingen die vraag weer te stellen. En vraag jezelf af waarover jullie écht over moeten communiceren en wat je bij de ander kan laten. Dat scheelt vaak een hoop frustratie. Je kunt alleen jezelf veranderen en als het je in de relatie niet gelukt is om je ex-partner te veranderen, lukt het je (vaak) al helemaal niet als je niet meer samen bent. Het advies hierin is dan ook om te stoppen met dat te proberen. Uiteindelijk zullen jullie kinderen (op termijn) er veel baat bij hebben.
Het ouderschapsplan
Na de scheiding blijf je beiden verantwoordelijk voor de zorg en de opvoeding van je kinderen. Als ouders ben je daarom wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het is belangrijk om - zover het kan - de kinderen hierbij te betrekken. In het ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. De zorgregeling of omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Ouders die samen ouderlijk gezag hebben, spreken een zorgregeling af. Hierin staan afspraken over hoe ouders de zorg en opvoeding verdelen. Als één ouder gezag heeft, spreken de ouders een omgangsregeling af. De ouder zonder gezag mag de kinderen blijven zien. Maar die ouder is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van de kinderen.
Wat kan ik verwachten tijdens het mediationtraject
Bij scheidingsmediation draait het niet om winnen of verliezen. Of om de vraag wie er gelijk heeft. Integendeel, het gaat juist om het samen op zoek gaan naar duurzame oplossingen die stand houden. Als er kinderen in het spel zijn dan is het belangrijk om daar voldoende aandacht aan te besteden en in hun belang te denken. De mediator begeleidt jullie het gehele traject en is er voor jullie beiden en denkt daarbij ook tegelijkertijd in het belang van de kinderen.
Het stappenplan van scheiden
Om het proces inzichtelijk te maken, werkt Cascade Mediation met een eenvoudig 3 stappenplan. Door dit stappenplan aan te houden krijg je overzicht en houvast en hebben jullie altijd duidelijkheid over welke beslissingen er gemaakt moeten worden. Het stappenplan wordt na de eerste kennismaking op maat voor jullie gemaakt. De 3 stappen uit het stappenplan zijn:
Stap 1. Het intakegesprek (vrijblijvend en kosteloos)
Tijdens het intakegesprek maken wij kennis met elkaar en worden de verwachtingen van- en naar elkaar besproken. De mediator inventariseert samen met jullie wat de situatie is. Hij neemt jullie verder mee in hoe het mediationtraject eruitziet, bespreekt de mogelijke duur van het mediationtraject en wordt het kostenplaatje toegelicht.
Stap 2. De inhoudelijke sessies
Tijdens de mediation krijgen jullie alle ruimte om jouw kant van het verhaal te vertellen. De belangen en standpunten van jullie beiden worden helder op een rij gezet. Er wordt gezocht naar oplossingen waar jullie allebei zich in kunnen vinden en er wordt stilgestaan bij de verschillende soorten emoties die ontstaan bij een relatiebreuk. De verschillen tussen samenwonen met een samenlevingscontract, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn groot. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten aan jouw partner. Tijdens de sessies gaan we het verder hebben over alle zaken die geregeld moeten worden en die voor jullie scheiding belangrijk zijn zoals de kinderen, huisvesting, alimentatie(s), pensioenen en verzekeringen en de financiële verdeling van bezittingen en vermogen.
Als er kinderen in het spel zijn dan bespreken we de zorgverdeling voor jullie kinderen en allerlei andere praktische zaken die hierbij komen kijken. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan die de mediator opstelt. Voor de kinder- en/of partneralimentatie worden er berekeningen gemaakt door de mediator die met jullie worden doorgenomen. Daarnaast wordt er verder gesproken over de verdeling van het vermogen en pensioen. De mediator neemt de tijd hiervoor en legt alles zo helder mogelijk uit. Alle gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of een beëindigingsovereenkomst (bij een geregistreerd partnerschap).
Wanneer jullie een samenlevingscontract hebben, staat hierin doorgaans vermeld welke afspraken jullie hebben gemaakt over diverse verdelingen en hoe de overeenkomst beëindigd kan worden. U heeft over het algemeen hierna ook geen rechten en plichten meer naar elkaar, tenzij anders is afgesproken in het samenlevingscontract. De gemaakte afspraken kunnen tijdens de mediation indien gewenst vastgelegd worden in een beëindigingsovereenkomst.
Stap 3. De juridische afwikkeling
Huwelijk of geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen
Als jullie akkoord gaan met de gemaakte afspraken dan wordt de echtscheiding door een advocaat waar Cascade Mediation mee samenwerkt, ingediend bij de rechtbank. Het echtscheidingsconvenant (en het ouderschapsplan) zijn onderdeel van dit verzoekschrift. Na gemiddeld 10 tot 12 weken wordt de beschikking door de rechtbank uitgegeven en wordt de echtscheiding ingeschreven bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Pas als de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand dan zijn jullie officieel gescheiden.
Geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen
Wanneer jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen en er zijn geen minderjarige kinderen in het spel, dan kunnen jullie het partnerschap zonder tussenkomst van een rechter ontbinden. Jullie dienen het uiteraard wel eens met elkaar te zijn. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. De advocaat of notaris waar Cascade Mediation mee samenwerkt stuurt de uitkomst naar de burgerlijke stand waar het partnerschap is geregistreerd voor inschrijving. De afwikkeling gebeurt meestal binnen 12 weken.
Samenlevingscontract met- of zonder minderjarige kinderen
In de meeste samenlevingscontracten wordt bepaald dat de samenlevingscontract per brief opgezegd kan worden, waarin wordt opgenomen per welke datum het contract beëindigd moet worden. Hiervoor hoeft u niet naar de rechtbank en is geen tussenkomst van een advocaat nodig. Eventuele afspraken kunnen in een beëindigingsovereenkomst worden vastgelegd.
Ondanks dat er geen huwelijk of een geregistreerd partnerschap is, maar jullie wel minderjarige kinderen hebben, dan zijn de ouders ook hierin verplicht een ouderschapsplan op te stellen.
Wanneer mediation niet slaagt
Bij deze vorm van mediation is het doel dat beide partijen er op een duurzame, snelle en zo goedkoop mogelijke manier scheiden/uit elkaar gaan. Vrijwilligheid, bereidwilligheid en inspanningsverplichting zijn voor beide partijen zeer belangrijke elementen tijdens het mediationtraject.
Helaas komt het in de praktijk wel eens voor dat tijdens de mediation blijkt dat er, ondanks de inspanningsverplichting van beide partijen, te veel verschillen zijn en andere verwachtingen van elkaar, met als gevolg dat partijen en onderling niet samen uitkomen. Cascade Mediation vindt het belangrijk om hier transparant over te zijn en dit bespreekbaar te maken. Het alternatief is om dan een advocaat in te schakelen om de scheiding alsnog rond te krijgen.
Wil je meer weten over wat Cascade Mediation voor jullie kan betekenen met betrekking tot jullie scheiding? Neem gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel naar 085 212 97 40.